Jakie trunki przynosimy z Włoskich wakacji?

Alkohol odgrywa dużą rolę w kulturze Włoch. Służy nie tylko jako trunek sam w sobie, ale również stanowi dodatek do licznych deserów, kaw oraz potraw. Picie drinków stanowi formę orzeźwienia organizmu podczas męczących upałów oraz pretekst do spotkań ze znajomymi. Alkohol we Włoszech dostarcza również sporo pieniędzy państwu, ponieważ jest powszechnie uznawany i lubiany na całym świecie. Jakie trunki możemy przywieźć z włoskich wakacji?

Włoskie alkohole

Trunki zamawiane na włoskich wakacjach to w ogromnej mierze drinki. Wśród nich, prym wiedzie bez wątpienia Aperol Spritz- najchętniej oraz najczęściej zamawiany drink, o pomarańczowym, lekko gorzkim smaku i orzeźwiającym charakterze. Innym popularnym napojem jest Negroni (w jego skład wchodzi Campari, Gin, Słodki wermut, lód oraz cytryna), Bellini (na bazie prosecco oraz brzoskwiniowego przecieru), czy Garibaldi (drink o pomarańczowym, słodkim smaku).

Na stokach narciarskich włoskich Alp najczęściej możemy spotkać się z licznym zamawianiem Bombardino- mocnego drinka podawanego po przygrzaniu. Zawiera on brandy, ajerkoniak, kawę oraz dodatek bitej śmietany.

Włoski wermut

Najpopularniejszym alkoholem z gatunku wermuta wytwarzanym na terenie Włoch jest oczywiście Martini. Wyróżniamy cztery rodzaje tego napoju- Martini Rosso, Martini Rosato, Martini Bianco oraz Martini Extra Dry.  

Wspomniane alkohole są świetną bazą do przyrządzenia wielu popularnych drinków. Wśród z nich, najczęściej zamawianym napojem jest bez wątpienia Dry Martini. Są to przyjemne w smaku, słodkie drinki z uwagi na wysoką zawartość cukru zawartą we włoskim wermucie.

Wódka włoska

Grappa – włoska wódka – to jeden z najbardziej popularnych alkoholi, rozpoznawalny na całym świecie. Powstaje ona na skutek destylacji pestek winogron oraz wytłoków. Ma bardzo intensywny zapach, stężenie wynoszące od około 37,5% do 60% oraz przezroczysty odcień.  

Grappę spożywa się najczęściej w formie czystej, bez dodatkowych składników. Alkohol posiada w swoim składzie dużą ilość garbników. Najczęściej podawana jest w kieliszku o długiej nóżce, a do najczęściej spotykanych winogron z których wytwarzany jest ten produkt zalicza się picolt, verduzzo, traminer oraz moscato. Wśród gatunków samej wódki zaliczamy natomiast Grappę Giovane, Grappę Invecchiata, Grappę Momovitiagno oraz Grappę Aromatizzata. Każdy z nich różni się aromatem oraz intensywnością smaku.

Włoskie likiery

Najpopularniejszym oraz najchętniej zamawianym włoskim likierem jest bez wątpienia Campari- napój o skomplikowanej recepturze i bogatym zestawie składników, którego przepis pozostaje tajemnicą. Najprawdopodobniej zawiera on jednak liczne przyprawy, zioła, rabarbar, skórkę pomarańczy, żeń-szeń oraz chininę. 

Do innych chętnie kupowanych likierów zaliczamy również Amaretto (dodawany często do kawy, deserów oraz drinków), odznaczający się charakterystycznym słodko-gorzkim smakiem. W omawianej kategorii znajdziemy także Limoncello (likier cytrynowy, o charakterystycznym żółtym kolorze).   

Oceń:
[Wszystkie: 1 Średnia: 5]

Dodaj komentarz