Torta all’arancia di Sicilia

Na początku byłam sceptyczna. Ciasto z pomarańczami…? Na pewno mi się nie uda. Pomarańcze mają dużo soku, więc na pewno mi się nie upiecze… I wiesz co? Wyszło! Udało się! W ciągu dwóch dni upiekłam 3 ciasta. Schodziło na przysłowiowym pniu. Ludziska oszaleli. Zobacz co jest wyznacznikiem mojego wielkiego sukcesu.

Torta all’arancia di Sicilia to ciasto prosto z Sycylii. Oczywiście pomarańcze w wyspy byłyby najlepsze do tego przepisu, ale nie szalejmy. Radzimy sobie jak możemy.

Jest wbrew pozorom słodkie. No i pięknie wygląda oprószone, niczym pierwszy grudniowy puszkowy śnieżek, cukrem pudrem.

Podczas pieczenia oczywiście nie oprzesz się zaglądaniu do kuchni, gdyż aromat pomarańczy rozchodzi się po całym domu.

I najważniejsze…

Jest naprawdę proste w przygotowaniu.

A to rzecz dla mnie najważniejsza na świecie.

Składniki

  • 3 pomarańcze BIO
  • 200 g mąki typ 00 albo zwykłej mąki pszennej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 100 g miękkiego masła (dodatkowo kawałeczek do posmarowania tortownicy)
  • 2 całe jajka
  • 15-16 g proszku do pieczenia (1/2 torebki)
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

Najpierw przygotuj tortownicę. Średnica około 21 cm. Z papieru do pieczenia wytnij krążek na spód tortownicy. Włóż do środka i wysmaruj odrobiną masła. Następnie posyp niewielką ilością cukru.

Masłem wysmaruj także brzegi tortownicy. Łatwiej wtedy będzie Ci wyjąć ciasto.

Wszystkie pomarańcze dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.

Jedną pomarańczę pokrój ostrym nożem w efektowne i cienkie plasterki. Plasterki (wraz ze skórką) ułóż na dnie tortownicy (na papierze z cukrem).

Z drugiej pomarańczy zetrzyj skórkę. Pozostałą część tej pomarańczy wraz z trzecią pokrój na drobne kawałeczki. Obierz je wcześniej z białych skórek i błonek. Kawałeczki lekko odciśnij na sitku, tak aby lekko ociekły z soku.

W misce utrzyj miękkie masło z cukrem. Dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia, startą skórkę z pomarańczy oraz sól. Wszystko razem wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone kawałeczki pomarańczy. Wszystko wymieszaj dokładnie łyżką.

Ciasto wyłóż do tortownicy prosto na pomarańczowe plasterki.

Piecz około 30-35 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Po upieczeniu wyjmij w piekarnika i odstaw na kilka minut. Następnie wyłóż je na talerz do góry nogami – plasterki ułożone pierwotnie na spodzie mają być na wierzchu.

Na koniec, kiedy ciasto już ostygnie posyp je cukrem pudrem.

Buon Appetito.

Jeśli chodzi o sam przepis, to wzorem był dla mnie artykuł Magdy z Italia poza szlakiem.

Grazie Magda za tę obłędną ucztę dla podniebienia!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *