Tiramisu, palce lizać!

Pomimo faktu, że tiramisu jest nowym wynalazkiem, cieszy się kultowym statusem wśród włoskich deserów. Właściwie nie ma w nim nic nadzwyczajnego. Ot, banalnie, kawa, biszkopty o krem mascarpone. Co kryje w sobie uwielbiany przez wszystkich deser?

Jego nazwa pochodzi od włoskiego wyrażenia tirami sù (tira mi su), które dosłownie oznacza „podnieś mnie”. Podniesienie, a może raczej uniesienie wiąże się ewidentnie z doznaniami smakowymi po skosztowaniu.

Początki powstania deseru tiramisù są mocno dyskusyjne. Spór o to gdzie go „odkryto” prowadzą Veneto i Friuli-Venezia Julijska, z niewielką przewagą tego pierwszego. Jak już wspomniałam, tiramisu historię ma niezbyt długą, ponieważ powstał w latach 80-tych ubiegłego wieku.

Niektórzy twierdzą, że tiramisu zostało wynalezione w 1970 r. w mieście Treviso, Veneto w restauracji Alle Beccherie, dziś niestety już zamkniętej. Z kolei w Friuli utrzymuje się, że tiramisu było dzieckiem Norme Pielli, szefa kuchni hotelu Roma w Tolmezzo, czego dowodem jest rachunek z 1959 r.

Pierwsze przepisy tiramisu zostały opublikowane w latach 60. XX wieku, ale pod różnymi nazwami, a pierwsza definicja tego terminu pojawiła się w słowniku Sabatini Coletti z 1980 r.

Najwcześniej udokumentowany jednak przepis na tiramisù (co ciekawe, bez alkoholu!) został wydrukowany w wiosennym wydaniu magazynu Vin Veneto z 1981 r. Artykuł na temat deserów na bazie kawy opracował Giuseppe Maffioli, znany krytyk kulinarny.

W sierpniu 2017 r. „Tiramisu Friuli-Venezia Julijska” zostało oficjalnie dodane do listy tradycyjnych potraw tego regionu. Z kolei w listopadzie 2017 r. Puchar Świata w wykonaniu tiramisu przypadł Veneto. Jak widać zatem rywalizacja idzie na całego już prawie 40 lat.  

Najprostszy przepis na tiramisu

Składniki:

  • mascaprone
  • kawa
  • herbatniki
  • cukier

czas wykonania: 2 – 5 min

W naczyniu warstwowo umieszczamy biszkopty nasączone cukrem i syropem kawowym przekładając je serkiem mascarpone. Poleca się wykorzystać tradycyjną kawę – czyli włoskie espresso Robusto.

Przepis „Le Beccherie Tiramisù”

Zgodnie z tradycją sięgającą lat 70. XX wieku, receptura La Beccherie nie zawiera alkoholu, dzięki czemu deser jest bardziej delikatny. Ponadto, ich oryginalne tiramiù są okrągłe, co nadaje mu rozpoznawalny wygląd.

SKŁADNIKI na 12 porcji:

  • 12 żółtek jaj
  • 500 g cukru
  • 1 kg mascarpone
  • 60 biszkoptów Savoiardi
  • mocna kawa
  • kakao do dekoracji

Wykonanie:

Przygotuj kawę i ostudź ją. W międzyczasie ubij żółtka z cukrem, aż będą lekkie i puszyste, a następnie delikatnie dodaj mascarpone do mieszanki, aż uzyskasz gładką masę.

Gdy kawa ostygnie, zacznij zanurzać w niej biszkopty jeden po drugim, uważając, aby ich za bardzo nie namoczyć.

Ułóż biszkopty w jednym rzędzie pośrodku okrągłego pucharka / miseczki i połóż na nich połowę kremu. Powtórz czynność z pozostałymi 30 herbatnikami nasączonymi kawą – ułóż je na pierwszej warstwie. Następnie ułożoną warstwę posmaruj pozostałą ilością kremu.

Wierzch obficie posyp przesianym proszkiem kakaowym.

Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Gdzie zjemy najlepsze tiramisu?

1.     “Da Enzo”, Rzym, Via dei Vascellari, 29, 00186 Rzym

2.     “Flavio al Velavevodetto”, Rzym, Via di Monte Testaccio, 97, 00186 Rzym

3.     “I Tre Mercanti”, Wenecja, Campo della Guerra, 5364, 30122 Castello, Wenecja

4.     “Bar Pompi” Rzym, Via della Croce, 82, 00187 Rzym

5.     “Caffetteria Barberini” Rzym, Via Marmorata, 43, 00153 Rzym

6.     „Osteria Vini e Vecchi Sapori” Florencja, Via dei Magazzini, 3r, 50122 Florencja

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *