Prosecco – najbardziej znany włoski aperitif

Po zwiedzaniu Genui i kilku praktycznych poradnikowych artykułach, czas przysiąść w cieniu i podrażnić kubki smakowe. Podróżując po Włoszech na pewno się na nie natkniecie. Jedno z najbardziej popularnych win tej części Europy. Tanie jak barszcz, niezwykle wdzięczne w przeróżnych nieskomplikowanych kombinacjach, całkiem tak jak nieskomplikowani są Włosi. Kwintesencja letnich wakacji. Jego książęca mość Prosecco.

Pochodzi z Wenecji Euganejskiej, inaczej Veneto (choć jest również produkowane w innych częściach Włoch, w tym w sąsiedniej Friuli-Wenecji Julijskiej), tj. północno-wschodniej części Półwyspu Apenińskiego.

Jest to wino lekko musujące, delikatne, o owocowym smaku. Wyczujemy w nim gruszkę, jabłko, cytrynę, melona. Znawcy doszukają się owoców tropikalnych, moreli i kwiatu pomarańczy.

Najlepiej smakuje zimne – schłodzone do 3-7 °C. Idealnie pasuje kieliszek smukły i wysoki – w kształcie tulipana. 

Prosecco występuje w dwóch wariantach – „spumante” – mocno musujące lub – „frizzante” – mniej musujące (rzadziej spotykane).

Można je podawać zarówno jako aperitif (subtelne bąbelki wspaniale pobudzają apetyt) lub jako dodatek do dań głównych.

Co można stworzyć z prosecco?

  1. Mimozę – połączenie 2 części wina musującego i 1 części soku pomarańczowego.
  2. Bellini – do którego potrzebujemy 1 dojrzałą brzoskwinię i 100 ml wina. Nieobraną brzoskwinię (bez pestki oczywiście J) blendujemy; dodajemy część wina i dokładnie mieszamy; uzupełniamy pozostała częścią wina i ponownie wszystko miksujemy. Podajemy w wysokich szklankach.
  3. Prosecco + sok malinowy. Obieramy i drobno kroimy polówkę świeżego mango, następnie miksujemy blenderem; przekładamy do kieliszka; wlewamy 2 łyżeczki soku malinowego; dodajemy lód i uzupełniamy 200 ml prosecco; wszystko delikatnie mieszamy.
  4. Prosecco + campari. Potrzebujemy: 160 ml wina, 60 ml campari, 80 ml soku pomarańczowego, plaster pomarańczy do dekoracji oraz lód; Do kieliszka wlewamy campari, sok pomarańczowy i uzupełniamy prosecco; całość mieszamy; dodajemy lód i plasterek pomarańczy.

SALUTE!!!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *