Czy wiesz, że Pasta con Pesto Genovese to makaron z fasolką?

Z czym kojarzy nam się Genua? Z portem, ciemnymi niebezpiecznymi (zdaniem niektórych) uliczkami, miejsce, w którym urodził się Krzysztof Kolumb, z tym, że niedaleko z niej do Cinque Terre – cudu nad cudami? Ale Genua to także jedzenie. To mała ojczyzna minestrone, focaccia i pesto. Wiele osób na hasło: „Wybieramy się do Genui” zastanawia się: „A po co?”… A po pesto.

Italia do zjedzenia – książka nie tylko o jedzeniu

Jak pisze Bartek Kieżun w rewelacyjnej „Italii do zjedzenia”, żaden mieszkaniec tego miasta nie zje byle jakiego pesto. Trzeba Ci wiedzieć, że oprócz tradycyjnych: makaronu i sosu, są w nim także dwa inne składniki, tj…ziemniaki i fasolka szparagowa. Zaskoczyłam Cię? To dobrze!

A teraz konkrety

Składniki na Pasta con Pesto Genovese dla 6 osób (wg przepisu „Italia do zjedzenia”):

  • 500 g makaronu
  • 250 g małych, młodych ziemniaków
  • Garść fasolki szparagowej
  • Pesto

Składniki do pesto

  • 80 listki świeżej bazylii
  • Oliwa z oliwek (włoska oczywiście)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g różnych serów: 2 części parmezanu lub grana padano, 1 część pecorino (samego pecorino nie dodajemy; można użyć tylko parmezanu lub grana)
  • Łyżka lub dwie orzeszków piniowych
  • Szczypta grubej soli morskiej, która rozetrze liście bazylii

Przygotowanie pesto

Do kamiennego moździerza wsypujemy sól, dodajemy część listków bazylii oraz rozgnieciony płaską stroną noża czosnek. Wszystko ucieramy okrężnym ruchem tłuczka. Uwalniamy w ten sposób olejki i aromat bazylii. Bazylię dodajemy partiami.
Następnie dodajemy łyżkę orzeszków pini i dalej ucieramy. Nie musimy rozdrabniać ich na pył.
Teraz czas na sery i oliwę, którą także dolewamy partiami. Mieszamy na gęsty krem. Może się zdarzyć, że dodamy całą szklankę oliwy.

W przypadku użycia blendera – wykonujemy te same, co powyżej, czynności.

Jak podawać pesto?

Oryginalnie pesto podawane jest z makaronem trofie (krótkie tagliatelle) albo trenette (spłaszczone spaghetti). Możesz jednak dodać zarówno tradycyjne tagliatelle, jak i spaghetti – będzie równie pyszne.

Przed połączeniem możecie dodać do pesto odrobinę wody z makaronu, żeby je troszkę rozcieńczyć. Łatwiej połączy się z makaronem.

Jak już wspomniałam Pasta con Pesto Genovese podaje się razem z fasolką szparagową oraz małymi młodymi ziemniakami. Tradycyjna szkoła zakłada, że gotujemy warzywa razem z makaronem. Ale jest to trudne do ogarnięcia – tylko dla wprawionych.

Kto nie czuje się na siłach, osobno gotuje warzywa, a po ich wyjęciu w tej samej wodzie – makaron.

Do gorącego makaronu wrzucamy ziemniaki i fasolę, dodajemy pesto, mieszamy i gotowe.

Buon Appetito!!

Ps. W książce Bartka „Italia do zjedzenia” znajdziesz samą włoską tradycję. Przepisy przeplatają się z opowieściami magicznych włoskich krajobrazów miast i miasteczek, prowincji w których autor gościł. Fenomenalna i „pyszna” pozycja. Wspaniała na prezent dla każdego italomaniaka.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *