Panna cotta. Bellissima panna z Piemontu

Rzec można „Prostota w najlepszym wydaniu”. Kto nie lubi, niech się przyzna? Pierwsze wzmianki o panna cotta (w wolnym tłumaczeniu – gotowanej śmietanie) pochodzą z lat 60-tych XX wieku. Uważana jest za tradycyjny deser piemoncki. Wbrew pozorom bardzo łatwo ją przyrządzić. Myślę, że spełni oczekiwania każdego podniebienia.

Tradycyjne składniki

Według oryginalnego przepisu, żeby przygotować ten pyszny deser potrzebujemy: śmietany, cukru, wanilii i żelatyny. Perfekcyjnie wykonana panna cotta jest lekka, gładka i lekko się chwieje.

Dodatki do panna cotty

Panna cotta może być podawana sama lub w towarzystwie orzechowego herbatnika (wersja z Piemontu). W innej wersji przyozdobić możemy ją jagodami (wersja z Valle d’Aosta).

W innych regionach Włoch dostaniemy panna cottę z dodatkiem rumu lub słodkiego wina Marsala lub z sosem karmelowym. W polskich restauracjach podaje się ją często z lekko kwaśnym sosem malinowym. Równoważy on słodki smak i jednocześnie wpływa na walory wizualne.

Tak naprawdę sposób podania i przyozdobienia dodatkami zależy od nas. Możliwości są nieograniczone.

Składniki na 6 porcji (Panna cotta z Piemontu)

Żeby zrobić ten pyszny włoski deser potrzebujemy:

  • 1/2 litra śmietany
  • 1/3 litra mleka
  • 200 g sproszkowanego cukru waniliowego
  • 3 arkusze żelatyny
  • 1 szklanka rumu
  • 1/2 szklanki wina Marsala

Sos karmelowy:

  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie

Aby przygotować karmel, połącz cukier i wodę w rondlu i gotuj na średnim ogniu bez mieszania. Cukier najpierw się rozpuści, a następnie zacznie ciemnieć. Gotuj dalej przez kolejne 8-10 minut. Całość wlej do przygotowanej formy i pokryj karmelem ścianki naczynia.

W rondlu podgrzej mleko z żelatyną, aż żelatyna się rozpuści. W tym samym czasie, w drugim rondelku mieszaj śmietanę i cukier waniliowy, doprowadzając prawie do wrzenia. Połącz mieszanki z obu rondli i dodaj rum i marsalę.

Na koniec wlej mieszaninę do foremki uprzednio pokrytej karmelem i pozostaw na około 3 godziny w lodówce.

Panna cotta we włoskich restauracjach

Najlepszą panna cottę zjemy w:

·       Trattoria Da Cesare al Casaletto, Rzym, Via del Casaletto, 45, 00151 Rzym

·       Osteria del Cinghiale Bianco, Florencja, Borgo San Jacopo, 43R, 50125 Florencja

·       Trattoria Da Lucia, Rzym, Vicolo del Mattonato, 2, 00153 Rzym

·       Trattoria Nella, Florencja, Via delle Terme, 19r, 50123 Florencja

·       Checchino Dal 1887, Rzym, Via di Monte Testaccio, 30, 00153 Rzym

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *