
Panna cotta. Bellissima panna z Piemontu
Rzec można „Prostota w najlepszym wydaniu”. Kto nie lubi, niech się przyzna? Pierwsze wzmianki o panna cotta (w wolnym tłumaczeniu – gotowanej śmietanie) pochodzą z lat 60-tych XX wieku. Uważana jest za tradycyjny deser piemoncki. Wbrew pozorom bardzo łatwo ją przyrządzić. Myślę, że spełni oczekiwania każdego podniebienia.
O czym przeczytasz w tym artykule?
Tradycyjne składniki
Według oryginalnego przepisu, żeby przygotować ten pyszny deser potrzebujemy: śmietany, cukru, wanilii i żelatyny. Perfekcyjnie wykonana panna cotta jest lekka, gładka i lekko się chwieje.
Dodatki do panna cotty
Panna cotta może być podawana sama lub w towarzystwie orzechowego herbatnika (wersja z Piemontu). W innej wersji przyozdobić możemy ją jagodami (wersja z Valle d’Aosta).
W innych regionach Włoch dostaniemy panna cottę z dodatkiem rumu lub słodkiego wina Marsala lub z sosem karmelowym. W polskich restauracjach podaje się ją często z lekko kwaśnym sosem malinowym. Równoważy on słodki smak i jednocześnie wpływa na walory wizualne.
Tak naprawdę sposób podania i przyozdobienia dodatkami zależy od nas. Możliwości są nieograniczone.
Składniki na 6 porcji (Panna cotta z Piemontu)
Żeby zrobić ten pyszny włoski deser potrzebujemy:
- 1/2 litra śmietany
- 1/3 litra mleka
- 200 g sproszkowanego cukru waniliowego
- 3 arkusze żelatyny
- 1 szklanka rumu
- 1/2 szklanki wina Marsala
Sos karmelowy:
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki wody
Przygotowanie
Aby przygotować karmel, połącz cukier i wodę w rondlu i gotuj na średnim ogniu bez mieszania. Cukier najpierw się rozpuści, a następnie zacznie ciemnieć. Gotuj dalej przez kolejne 8-10 minut. Całość wlej do przygotowanej formy i pokryj karmelem ścianki naczynia.
W rondlu podgrzej mleko z żelatyną, aż żelatyna się rozpuści. W tym samym czasie, w drugim rondelku mieszaj śmietanę i cukier waniliowy, doprowadzając prawie do wrzenia. Połącz mieszanki z obu rondli i dodaj rum i marsalę.
Na koniec wlej mieszaninę do foremki uprzednio pokrytej karmelem i pozostaw na około 3 godziny w lodówce.
Panna cotta we włoskich restauracjach
Najlepszą panna cottę zjemy w:
· Trattoria Da Cesare al Casaletto, Rzym, Via del Casaletto, 45, 00151 Rzym
· Osteria del Cinghiale Bianco, Florencja, Borgo San Jacopo, 43R, 50125 Florencja
· Trattoria Da Lucia, Rzym, Vicolo del Mattonato, 2, 00153 Rzym
· Trattoria Nella, Florencja, Via delle Terme, 19r, 50123 Florencja
· Checchino Dal 1887, Rzym, Via di Monte Testaccio, 30, 00153 Rzym