Czy do prawdziwej carbonary dodaje się śmietanę?

Spaghetti alla carbonara to jedno z najbardziej znanych włoskich dań. Najbardziej popularne jest w środkowych Włoszech, zwłaszcza w Rzymie. Oczywiście to co smaczne jest przygotowywane także poza granicami Włoch. Zapewne spotkałeś się z pomysłem, aby do sosu dodać śmietanę. Tu musze Cię zaskoczyć… oryginalna carbonara nie zawiera tego składnika.

Jak zatem przyrządza się oryginalne spaghetti alla carbonara?

W skład oryginalnego spaghetti alla carbonara wchodzą: makaron, jaja, pieprz, policzek wieprzowy oraz ser – pecorino albo parmezanem lub grana padano. Do ozdoby można dodać posiekaną pietruszkę.

Jak widać oryginalna prawdziwa carbonara nie zawiera śmietany. Tymczasem w wielu polskich restauracjach znajdziecie ten tłusty i sycący dodatek.

Jak powstało spaghetti alla carbonara?

Według pierwszej wersji danie stworzono w Rzymie pod koniec lub tuż po drugiej wojnie światowej. Wtedy to do Włoch przypływały statki z pomocą humanitarną. Wśród darów znajdowały się m.in. pszenica, boczek i jajka w proszku. Z połączenia tych produktów jeden z rzymskich kucharzy miał stworzyć właśnie carbonarę.

Inna historia opowiada, że danie powstało w Abruzji i zostało wymyślone przez górników. W kopalniach węgla kamiennego pracowali górnicy, którzy często spędzali wiele dni bez wychodzenia na powierzchnię. Musieli zatem mieć ze sobą dużo sycącego jedzenia.

Do pracy zabierali ze sobą soloną wieprzowinę, ser, jajka i makaron.

Co potrzebujemy do carbonary?

  • 500g makaronu spaghetti
  • 200 g policzka lub podgardla wieprzowego (można zastąpić wędzonym boczkiem)
  • 100 g startego pecorino, parmezanu lub grana padano
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana pietruszka do ozdoby

Przygotowanie

W pierwszej kolejności trzeba dobrze obsmażyć boczek, bez przypalenia.

Kroimy go więc w drobne paseczki i umieszczamy na suchej i zimnej patelni, nie dodając oliwy. Delikatnie go obsmażamy na małym ogniu.

Kiedy skwarki będą gotowe, czyli na patelni będzie tłuszcz, przekładamy je do miseczki.

W międzyczasie gotujemy makaron spaghetti wrzucając go do wrzącej wody z dodatkiem szczypty soli (lepiej żeby był twardszy, czyli al dente).

A teraz zabieramy się za przygotowanie sosu. Do miseczki wsypujemy starty ser (może być jeden z podanych rodzajów albo kilka wymieszanych – wedle gustu) oraz dwa żółtka i jedno całe jajko. Całość mieszamy do czasu uzyskania jednorodnej konsystencji.

Gdy makaron jest już al dente, nabieramy 2 łyżki wazowe wody z makaronu i dolewamy na patelnię, w której pozostał nam tłuszcz z obsmażonego boczku.

Na gorącą patelnię dodajemy odsączony makaron.

Dokładnie całość mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na minutę. Następnie dodajemy sos serowo – jajeczny i usmażony boczek.

Ponownie energicznie mieszamy do czasu, aż ser się rozpuści.

Buon Appetito!

Przepis podpatrzony u Natalii z Italia by Natalia

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *