Bicicletta. Jazda bez trzymanki

Bicicletta. Stworzenie tego orzeźwiającego włoskiego aperitivo jest tak łatwe, jak jazda na rowerze. Wystarczy po prostu połączyć dwa najlepsze włoskie trunki: białe wytrawne wino i Campari. Następnie należy dodać trochę gazowanej wody, schłodzić drink i być gotowym na letnie imprezowe szaleństwo. Nie polecam oczywiście wskakiwać po tym koktajlu na tytułowy rower.

Szybka wskazówka: im lepsze wino, tym lepszy koktajl.

Składniki

  • campari 50 ml
  • białe wytrawne wino 50 ml
  • woda gazowana 50 ml
  • Plasterek cytryny albo pomarańczy (do dekoracji)
  • Lód w kostkach

Przygotowanie

Do dużego kieliszka (albo wysokiej szklanki) wrzucamy lód. Dodajemy campari, wino oraz wodę gazowaną. Mieszamy i wrzucamy plasterek cytryny do ozdoby.

Ciekawostki

Dawniej koktajl uznawany był za bardzo tani aperitif, taki do wypicia w barze, przy męskiej pogawędce i grze w karty. Jego narodziny sięgają lat dwudziestych XX wieku. Nazwa „bicicletta” wywodzi się z faktu, że wiele osób, które udały się do baru na rowerze, z powodu przyjemnego upojenia alkoholowego, wracało do domu slalomem lub też pieszo z rowerem pod przysłowiową „pachą”.

Bicicletta narodziła się w północnych Włoszech, ale wiele odmian i modyfikacji tego drinka pochodzi z Sardynii. Znany jest praktycznie na całym Półwyspie Apenińskim.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *